Skip to main content

De link tussen slaapapneu, prostaatklachten en een lage testosteronwaarde

Een goede gezondheid is van onschatbare waarde, en het behouden van een evenwichtig hormonaal systeem speelt hierbij een cruciale rol. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen slaapapneu, prostaatklachten en een lage testosteronwaarde. Gelukkig kan Studio Watts je helpen om je testosteron- en melatoninegehalte op peil te houden, en zo je prostaat te beschermen.

Testosteron

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, waarbij tachtig procent van alle mannen ouder dan tachtig jaar er mee te maken krijgt. Er heerst vaak een misvatting dat testosteron het risico op prostaatkanker vergroot, maar recent onderzoek heeft juist aangetoond dat testosteron prostaatkanker beschermt. Een lage testosteronspiegel blijkt daarentegen een risicofactor voor prostaatkanker te zijn. Een personal trainer kan je helpen om je testosteronspiegel op een gezond niveau te houden en zo bij te dragen aan de bescherming van je prostaat.

Melatonine

Naast testosteron speelt ook het ‘slaaphormoon’ melatonine een rol bij het beschermen van je prostaat. Uit onderzoek onder ruim negenhonderd IJslandse mannen in 2006 en 2009, waarbij de melatonineproductie werd gemeten aan de hand van urineonderzoek, bleek dat mannen die slecht sliepen de laagste melatonineproductie hadden. Dit is niet verrassend, aangezien melatonine een hormoon is dat verband houdt met slaap. Wat wel verrassend was, is dat mannen met een melatoninespiegel boven het gemiddelde maar liefst 31 procent minder kans hadden op prostaatkanker en een 75 procent lagere kans hadden op vergevorderde prostaatkanker in vergelijking met mannen met een melatoninespiegel onder het gemiddelde. Een ander onderzoek onder IJslandse en Amerikaanse mannen bevestigde dat lage melatoninegehalten bij mannen met slaapproblemen gepaard gingen met een vier keer hoger risico op vergevorderde prostaatkanker in vergelijking met mannen met hoge melatoninespiegels.

Het optimaliseren van je nachtelijke melatonineproductie kan worden bereikt door overdag veel buiten te zijn en ‘s nachts goed te slapen in een goed verduisterde slaapkamer. Een personal trainer kan je helpen bij het implementeren van gezonde slaapgewoonten en het bevorderen van een gezonde melatonineproductie.

Pak slaapapneu aan en verbeter je algehele welzijn

Veel mannen die snurken zijn zich er niet van bewust dat ze mogelijk lijden aan slaapapneu. Bij slaapapneu stopt de ademhaling herhaaldelijk langer dan vijf seconden tijdens de slaap. Mannen met slaapapneu realiseren zich vaak niet dat er iets mis is en leven gemiddeld zeven jaar met deze aandoening voordat ze hulp zoeken. Het is belangrijk om te benadrukken dat slaapapneu geen onschuldig ongemak is en dat onbehandelde slaapapneu kan leiden tot hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, insulineresistentie, een hartaanval, een beroerte en zelfs plotselinge sterfte. Bovendien is vastgesteld dat mannen met slaapapneu vaker een lage testosteronspiegel hebben. Hoe ernstiger de slaapapneu, des te lager de testosteronspiegel.

Gelukkig kan het aanpakken van slaapapneu leiden tot verbetering van erecties. Gewichtsverlies, meer lichaamsbeweging, beperkt alcoholgebruik en het optimaliseren van je testosteronspiegel kunnen helpen bij het verminderen of verhelpen van slaapapneu. Een personal trainer kan je begeleiden bij het implementeren van deze veranderingen in je levensstijl en zo bijdragen aan de verbetering van je algehele welzijn.

Het is duidelijk dat een personal trainer van onschatbare waarde kan zijn als het gaat om het optimaliseren van je gezondheid en het beschermen van je prostaat. Door professionele begeleiding en advies kun je je testosteron- en melatoninespiegels op peil houden, slaapapneu aanpakken en je algehele welzijn verbeteren. Aarzel niet om de hulp van Studio Watts in te schakelen en werk aan een gezonder en evenwichtiger leven.