Alcohol
Rik Wanders
We zijn niet ontworpen om alcohol te drinken. Vroeger had het voedingswaarde maar tegenwoordig wordt zelfs de beste hop op de schraalste gronden verbouwd. Om bier zelfs licht en helder te maken worden en chemicaliën toegevoegd.
Alcohol heeft een eenvoudige chemische samenstelling en wordt snel via de maag en dunne darm opgenomen. Onderzoek wijst uit dat de stofwisseling van alcohol in de lever om energie te produceren verstoort. Het kan ook de bloedsuikerbalans ernstig kunnen verstoren wat tot hypoglykemie kan leiden, vooral op een lege maag. Als je dus op een lege maag alcohol drinkt stijgt jouw bloedsuikerspiegel. De alvleesklier gaat aan het werk om insuline aan te maken waardoor je hongergevoel krijgt. Aangezien je niks verbruikt tijdens het eten zal de insuline ervoor zorgen dat je alle niet verbruikte energie gaat opslaan als vet. Hypoglykemie zorgt vaak voor hongergevoel en gedragsverandering waardoor jacht naar voedsel is geopend en je verkeerde beslissingen gaat maken.
Alcohol dient ook als verdringen van stoffen. Iedere keer als je een alcoholische drank drinkt verdring je de inname van dranken en voedingsmiddelen die gezondheid leveren. Zoals water, levende groenten, vruchten of bronnen van vetten en eiwitten van goede kwaliteit. Je neemt dan nul-producten in je en daarnaast blokkeert het ook nog eens de opname van vitaminen en mineralen.
Bij het regelmatig gebruik van alcoholische dranken beschadig je de maag en slijmvliezen van de dunne darm. Vooral wanneer het zonder vetten en eiwitten voor de opname en het in balans brengen van de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten wordt gedronken. Alcohol, vele medicijnen en stress zijn de belangrijkste oorzaken van het lekkende-darm syndroom.