Skip to main content

Kauwen is belangrijk

Sappen en smoothies zijn een gemakkelijke manier om veel gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat ‘drinkend’ eten heeft echter ook een nadeel: je kauwt veel minder. En laat dat nou ook heel belangrijk zijn voor je gezondheid. 

Allereerst is kauwen de start van de spijsvertering. In je mond kauw je voedsel fijn en vermeng je het met speeksel met behulp van je tanden, kiezen en tong. Kauwen maakt de voedselbrokken klein en toegankelijk voor de spijsverteringsenzymen uit het speeksel en later ook voor de bacteriën in de darmen. Daarbij analyseer je tijdens het kauwen het eten: smaak en structuur worden doorgeseind naar je hersenen en die brengen het spijsverteringssysteem in paraatheid.


De belangrijkste functie van het spijsverteringskanaal (van mond tot anus) is de inname en
vertering van voedsel, de absorptie van voedingsstoffen en het uitscheiden van afvalstoffen.


Daarnaast huisvest het maagdarmkanaal een belangrijk deel van het immuunsysteem. Kauw je niet goed, dan vermengt het speeksel zich minder met het voedsel. Daardoor worden bepaalde voedingsstoffen minder goed afgebroken, met winderigheid, maagzuur of een opgeblazen maag of darmen tot gevolg.


Daarnaast kan slecht verteerd voedsel zorgen voor slechtwerkende darmen. Jouw darmen zijn de belangrijkste bron om voedsel op te nemen welk op zijn beurt jou beschermt. Ongezonde darmen kunnen er dus voor zorgen dat jij minder goed beschermd bent. Zorg als je eet dat je ook echt met eten bezig bent en niet je maag zo snel mogelijk vult. Als je niet goed kauwt of bewust met je eten bezig bent wordt jouw voeding veel minder goed opgenomen met klachten van dien.