Skip to main content

Ik sporten? Ik zou wel gek zijn!

Lees het verhaal van Anko van der Ziel

Het begin

Toen ik twee jaar geleden bij Rik begon, was ik te zwaar en had ik weinig vertrouwen in mijn eigen lichaam. Geplaagd door een chronische spierontstekingsziekte had ik na de kleinste beetjes beweging al veel last van spierpijn en was ik vaak erg moe en kon soms amper opstaan zonder extra houvast te zoeken.

“Ik, sporten? Ik zou wel gek zijn!”

Maar toch begon het na een bezoek aan de toenmalige buren, restaurant Rauw, weer te kriebelen. Vroeger was ik al vaker bij diverse sportscholen geweest voor fitness en krachttraining, ook had ik al vaker hard gelopen. Maar van dat alles was op dat moment weinig gaande. Na toch de stoute schoenen weer te hebben aangetrokken en er eens heen te gaan voor een kennismaking werd gezegd dat ook ik weer fit zou kunnen worden met de juiste begeleiding. 

De eerste trainingen waren een ramp, en geweldig tegelijkertijd. Ik kon weer sporten en was aan het einde helemaal gesloopt. Er waren trainingen bij waarna ik amper mijn armen nog op kon tillen zo zwaar voelden ze aan. Tegelijkertijd vond ik dat heel raar, want de training opzich was toch niet zo zwaar met een paar 2kg dumbbells.

Vooruitgang

Telkens weer gaf Rik kleine correcties bij bewegingen, waardoor ze nog beter te voelen waren in de juiste spieren. Langzaam maar zeker begon ook het gewicht toe te nemen, maar altijd de focus op de juiste beweging en de juiste houding. Omdat ik in het verleden al vaak mensen verkeerd had zien trainen, vond ik dit erg fijn en ook heel belangrijk. 

Telkens weer kwam er een klein beetje gewicht bij, en naast de groepstrainingen, ging ik ook vaker zelfstandig trainen. Het vertrouwen kwam weer terug en, met de aanwezigheid van Rik, toch nog af en toe een kleine correctie in houding of beweging. Af en toe ging een beweging nog helemaal niet goed, en dan gaf hij heel duidelijk aan waar dat door kan komen en hoe je dat beter kan maken. Soms op geheel onverwachte wijze, waarbij je last van je schouder hebt, maar je onderrug met een foamroller moet behandelen ‘want daar zit de blokkade’. Dit soort kennis en aanwijzingen is ontzettend waardevol en daarmee zorgde Rik er beetje bij beetje voor dat ik nog meer vertrouwen in mijn lichaam kreeg. 

Omdat naast meer vertrouwen (en meer kracht), ook afvallen een wens/doel was, vroeg Rik mij om gedurende een bepaalde tijd mijn eetgewoonten eens bij te houden. Hij gaf aan dat de winst waarschijnlijk niet meer met nog meer sporten te behalen was (ik sportte inmiddels drie keer per week). Hieruit kwamen inzichten naar voren over tekorten aan bepaalde voedingsstoffen die vrij eenvoudig op te lossen zijn. Met een aantal kleine aanpassingen in mijn voedingspatroon op basis van tips van Rik werden zaken als energie en herstel goed aangepakt, verdere gewichtsafname (nog) niet, maar dat was alleen door mijn eigen toedoen.

Het einde…

En toen kwam het corona tijdperk in 2020, een tijd waarin je toch wat meer gaat nadenken over doelen en wensen, en tijdens dat nadenken kwam CrossFit in beeld. De combinatie van kracht, conditie en totale uitputting na een workout (net als de eerste keren bij Rik). Dat leek mij toch wel ‘next level’, een nieuwe, extra grote uitdaging. Zo gauw de overheid de lockdown voor sportscholen (deels) had opgeheven ben ik eens gaan kijken bij een CrossFit box in Amersfoort en heb ik een proefles genomen met in mijn achterhoofd nog steeds de vraag “Kan ik dit wel aan?”. Nu, een maand bezig met CrossFit is daarop het antwoord een volmondig “JA!”.

Daarmee ben ik Rik ontzettend dankbaar omdat hij altijd wees op de juiste techniek en de focus daarop, mij daarmee het vertrouwen heeft teruggegeven in mijn eigen lichaam en met de overdracht van kennis, mij nu de juiste basis heeft mee gegeven om verder te gaan dan ik ooit had durven hopen toen ik bij hem begon.