Skip to main content

De sportieve draad weer oppakken, maar dan anders

Sporten, je zou zeggen het is net als fietsen, je verleert het niet, maar toch is er iets dat het anders en dus lastig maakt. Een tijd niet sporten en damn, wat is het een enorme uitdaging en moeilijk om weer lekker te beginnen en eigenlijk de draad weer op te pakken waar je hem gelaten hebt. Je verliest kracht en motivatie – daar waar je het fietsen gewoon weer zonder moeite kan oppakken. 

In mijn geval is het niet veel anders, na jaren, met plezier gesport te hebben bij een gym in Amersfoort – en ja, veelal met wat vallen en opstaan in motivatie – kwam Corona om de hoe kijken. “Sportschool dicht, gesloten tot nader orde” – enfin, alle opgebouwde fitness en spieren zakten af naar niveau 0, helemaal finito, alle behaalde resultaten naar de maan. Na een paar weken (maanden) thuis zitten (gedurende welke ik overigens wel heel veel gewandeld en gefietst heb) moest het er toch weer van komen; sporten, maar dan dit keer anders, heel anders. 

Op leuke en spontane wijze kwam ik in contact met Rik (en zijn lief Lee), na de gebruikelijke koetjes en kalfjes werd al snel duidelijk dat Rik een speciale kijk heeft op de wereld, voedsel en bovenal je lichaam. Ik werd oprecht benieuwd naar hoe het zou zijn om bij een gedreven specialist te trainen en weer eens fysiek bezig te zijn.

Met mijn linker heup prothese – die inmiddels ruim 16 geleden geplaatst is – wil ik heel graag goed en sportief bezig zijn; maar wil de heup ook graag ontzien / sparen – zodat ik de om de hoek toekijkende vervanging, zo lang mogelijk kan uitstellen. Alle heupen slijten, maar de mate waarin en de snelheid waarmee ben je zelf deels verantwoordelijk voor. 

Rik nam goed de tijd om te kijken en te luisteren: Wat kan ik met mijn heup? En waar gaan we naar toe?

Het eerste dat hij zei is “We gaan je lichaam weer laten geloven dat je meer kan dan dat ie denkt dat ie kan.”

M.a.w. in plaats van metalen heup ongemerkt ontzien – deze juist gelijkelijk aan sterker maken en weer de benodigde kracht geven om er langer van te kunnen “genieten” – pijnvrij en daar waar kan “zorg vrij”. 

Ik heb inmiddels een aantal trainingen gehad en merk werkelijk in alles dat mijn lichaam behoorlijk lui is geworden – maar ik merkte vooral ook – dat ik bij alle oefeningen die ik onder begeleiding doe en waar ik niet aan mijn lot wordt overgelaten – een super goed gevoel over houd; het moment dat ik weer naar huis ga en of de volgende dag weer eens lekkere spierpijn heb, kijk ik eigenlijk al weer uit naar de volgende training. 

En ook al is dit alles nog maar het begin, ik weet 100% zeker dat ik hier op mijn plek zit en de oefeningen – die uiteraard meer en meer van mij zullen gaan vragen – mij weer vertrouwen zullen gaan geven en ik meer en meer op mijn linker heup en gehele lichaam kan en durf te doen.  

Naast sterker te willen worden wil ik ook iets met mijn gewicht, er mogen zeker wat overtollige kilo’s van af, zodat die onnodige extra kilo’s ook mijn prothese minder zullen gaan belasten. Rik heeft al een tipje van de sluier opgelicht – en het is nu aan mij om deze verder op te doen laten lichten. Genieten van lekker eten is fijn, maar genieten van lekker eten in een goed, sterk en gezond lichaam is nog fijner. 

Ik maak inmiddels al reclame voor Rik en zijn manier van doen en denken, heb zelfs bijna een paar mensen zo ver om ook een keer te komen gaan sporten. Hoe meer zielen – die allemaal met hetzelfde bezig zijn – gezond blijven door zowel fysiek als mentaal je zelf uit te dagen – hoe meer vreugd. Maar de grootste reden om meer mensen te laten sporten bij Rik is vooral dat hij met zijn manier van doen, mensen (moi inclus) helpt en sterker laat worden, op een gezonde, verstandige en uitdagende manier.  

More to come, ik ben er nog lang niet, maar ben wel on the road again…