Skip to main content

Zo ga je om met de snoeppot, verjaardagen en meer

Je werkomgeving lijkt een verantwoorde omgeving te zijn voor een gezonde werkvloer, omdat je ver weg bent van je eigen koelkast en gevulde keukenkastjes. Maar, niets is minder waar. Valkuilen en verleidingen op de werkvloer op het gebied van voeding en beweging: ze liggen op de loer. Denk aan: de snoeppot, verjaardagen en gebak, overwerken en eten bestellen en natuurlijk veel zitten. Moeten we dan een killer work-out maken van onze werkzaamheden en op wortels trakteren? Zeker niet.

Het organische machientje dat Verleiding heet

Waardoor wordt verleiding aangemaakt in je lichaam? Wat gebeurt er in je hoofd en welke stofjes zorgen ervoor dat je zwicht of juist volhoudt? Verleiding gaat om controle. Het kiezen tussen onmiddellijke bevrediging en je lange termijn doelen. Het graaien in die snoeppot als je naar de wc gaat, koffie gaat halen én als je naar je collega toe loopt zorgt voor onmiddellijke bevrediging. Maar je lange termijn doel voor een gezonde werkvloer wordt niet gehaald. De keuze die je hierin maakt, wordt beïnvloedt door neurotransmitters. Dit zijn stofjes die je ´gelukkig´ maken. Serotonine, dopamine en endorfine zijn hier mede verantwoordelijk voor. Een krachtig geluks-trio dus die jouw keuzes in verleiding beïnvloeden. Wist je dat je deze zelf kunt stimuleren door voldoende eiwitten/aminozuren binnen te krijgen?

Verleiding gaat om controle. Het kiezen tussen onmiddellijke bevrediging en je lange termijn doelen.

Tips voor een gezonde werkvloer

  1. Gebruik kleiner servies

Wordt er samen geluncht? Gebruik kleiner servies. Kleinere mokken, glazen en borden zorgen ervoor dat wat er op je bord ligt, meer en groter lijkt. Daardoor is het verzadigde gevoel sneller bereikt dan wanneer je een pizzabord vol legt met tosti’s. Bovendien; kleinere mokken zijn sneller leeg, dus moet men opstaan en een stukje lopen.

  1. Vermijd de sociale koffie-haal-initiatieven

Ja, heel sociaal hoor: elk uur doet iemand met een dienblad even een rondje koffie voor de hele afdeling. (Een niet zo populaire functie, overigens.) Nadeel: één iemand is in beweging voor de hele afdeling. Kap daar dus mee. Stop de koffie-haal-initiatieven en laat iedereen lekker zijn/haar eigen koffie of thee halen en dus meters maken.

  1. Vermijd de lift en de roltrap, pak de trap

Wist je dat een volwassen persoon van 80kg met 5 minuten traplopen maar liefst 68 calorieën verbrandt? Natuurlijk weten wij niet of je in een skyscraper op de 71e verdieping werkt of slechts twee hoog. Punt is: pak gewoon lekker die trap als het prima kan. Reis je veel met het openbaar vervoer? Pak dan ook de trap en niet de roltrap.

  1. Jarig? Trakteer op een alternatieve lekkernij

Waarschijnlijk denk je nu meteen aan Sint-Maarten, waarbij er altijd mensen zijn die met suffe mandarijntjes aan komen zetten i.p.v. snoep of chocolade. Geen zorgen; wij vinden nog steeds dat er gewoon taart moet zijn op verjaardagen. Maar wel: gezonde taart! Ons idee: geef als bedrijf eens het voorbeeld en wees vernieuwend door een gezonde taart te bestellen (of te laten maken) bij een bakkerij in de buurt. Maak op de werkvloer een jaarlijks geldpotje aan onder het personeel en bestel daarvan de verjaardagstaarten.

  1. Verban de snoeppot

Helemaal verbannen? Ook geen alternatieve inhoud? – Inderdaad. Want ook al stop je er druiven in, de snaai-gewoonte blijft dan intact. Hier een overzicht van populaire snoeppot-inhoud en hun calorieën:

– dropje: 14 kcal

– spekje: 20 kcal

– winegums: 16 kcal

– pepermuntje: 12 kcal

– paaseitje, melk: 38 kcal

Advies voor een gezonde werkvloer

Zie jij ook het nut in van een gezonde werkvloer? Wij als personal training club te Amersfoort komen graag langs op elke werkvloer om advies te geven. Ongeacht de werkomgeving: kantoor, winkel/retail, op de bouw, in de zorg, op de weg, in het onderwijs of zelfs bij de freelancer thuis.