Skip to main content

Gewoon lopen

Na de ademhalingsoefeningen zijn we nog iets anders gaan doen. Lopen. Ja gewoon lopen, waarom? Omdat je bij het lopen alle spiergroepen gebruikt en lopen cruciaal voor je rug is.

Als ik een tijdje in de auto heb gezeten kan ik niet normaal de auto uitstappen. Ik voel mij dan erg stijf en heb altijd last van mijn rug. Dit geldt ook voor te lang zitten achter mijn bureau. Als ik te lang heb gezeten kan ik door de hernia uitstraling krijgen in mijn been en soms (zeker toen ik net ontdekte dat ik een hernia had) in mijn voet! Omdat je last hebt, kan je tijdens het lopen een andere houding aannemen. Dit is niet goed natuurlijk. Om de pijn te verlichten haal ik mijn schouders een beetje op, dat ziet er verkrampt uit kan ik je vertellen. Tijdens deze training kreeg ik een barbell op mijn schouders van 20 kilo. “Loop maar even heen en weer”, zegt Rik. Door wat extra gewicht op je schouders te doen voel je de demping in je rug. Rik legt helemaal uit wat het doet met je rug als je aan het lopen bent. Dit tekent hij ook voor je uit zodat je er een beeld bij krijgt.

Nadat ik heen en weer ben gelopen haalde hij de barbell van mijn schouders en moest ik overdreven teruglopen. Met je armen langs je lijf zwieren, bovenlijf meer draaien dan dat je gewend bent en je voeten uitrollen. Ik kreeg er de slappe lach van want dat ziet er natuurlijk gek uit. Vervolgens kreeg ik weer de barbell op mijn schouders maar nu met extra gewicht. Zo ben ik een paar keer heen en weer gelopen.

Als je loopt gebruik je heel je lichaam. Normaal gesproken zorgt je lichaam ervoor dat je normaal kunt lopen. Rik maakt mijn spieren los om mij weer normaal te laten functioneren. Daarbij moet mijn brein ook alles opnieuw leren. De oude gewoontes (houding aanpassen om pijnloos te zijn) moeten eruit. Enkels, heupen, rug etc. alle gewrichten die je gebruikt. Het gaat niet gelijk goed maar daar moet mijn brein ook weer aan wennen. Dit heeft echt tijd nodig.