Skip to main content

Stap voor stap

Wat waren het leerzame weken. Als ik terugkijk naar mijn trainingen mag ik zeggen dat ik veel heb bereikt. Stap voor stap gaat het steeds beter met mijn rug. Kantelen, draaien en buigen durf ik weer zonder gelijk in paniek te raken. Ik doe oefeningen waar ik de volgende dag geen last meer van heb. Het is nu gezonde spierpijn.

Naast de oefeningen die speciaal voor mijn rug zijn doe ik nu ook andere spiergroepen trainen. Zo heb ik afgelopen 2 maanden veel mijn benen/billen getraind. Natuurlijk staat alles in verbinding met je rug. Ook door goede core oefeningen versterkt je je rug.

Oefeningen zoals jumping squats, wall-balls, en vele buikspieroefeningen laat ik mijn lichaam steeds meer wennen aan onverwachte bewegingen. Door deze afwisselende trainingen train ik nog met veel plezier bij Rik.

Waar ik achter ben gekomen is dat ik weinig kracht heb in mijn armen. Gewichten boven mijn hoofd tillen gaat niet echt soepel. Naast dat het niet soepel gaat vind ik het ook spannend.

Vaak als ik iets boven mijn hoofd til raak ik half in paniek. Ben bang dat ik door mijn rug ga. Ben hiervoor nu oefeningen aan het leren om het wel te kunnen. Zo moet ik overheadsquaten. Een term wat ze veel gebruiken bij crossfit. Dit vind ik een van de moeilijkste oefeningen. Hier moet je echt met een rechte rug squaten, je schouders ‘locken’ en goed je buikspieren aanspannen. Als je dat niet doet krijg je teveel spanning op je rug. Raad ik je niet aan. Ook moet je hier goed op je ademhaling letten! Hee daar is de ademhaling weer. Echt heel belangrijk.

Naast de trainingen van Rik ga ik 1 keer in de twee weken naar Fabian. Misschien heb je Fabian wel een keer voorbij zien komen lopen maar hij is ook trainer/coach. Als coach begeleid Fabian mensen op fysiek en mentaal vlak en als trainer behandelt hij jouw doelstellingen zoals afvallen of aankomen. Zo helpt Fabian mij als coach.

Ik vind het lastig om het uit te leggen maar ik heb mijn emoties niet goed onder controle. Met mijn rug ging het steeds beter. Ik had geen gekke pijntjes maar gezonde spierpijn. Toch zat ik niet lekker in mijn vel. Na een duwtje in mijn rug van Rik ben ik met Fabian gaan praten.

Elke training is weer een leerproces. Met pieken en dalen. Ik stel om de 4 weken een doel waar aan ik moet werken. Dit heeft met werk en privé te maken. Ik heb het een tijdje goed voor mij kunnen houden. Tot dat ik mijn tranen niet meer onder controle had. Misschien herken je dit ook wel. Het gevoel dat je geen stappen vooruitzet. Terwijl je trouw elke week komt trainen bij Rik.

Alles heeft met elkaar te maken. Mentaal en fysiek. Als je mentaal niet goed voelt levert dat stress op. Ik weet dat stress onbewust veel met je doet. Althans het deed heel veel met mij. Ik had veel haar uitval en slapen deed ik slecht. Het verklaart ook wel de rugklachten. Nu ik mijn rug onder controle heb kan ik weer verder kijken.