Skip to main content

Herstel na een hernia – Week 1

Een hernia. Voor de 2e keer op een rij in mijn (vind ik :)) toch wel jonge leven. Enorm veel pijn, uitstraling in mijn been, uitvalsverschijnselen, scheefstand en vrijwel niet kunnen lopen. De klassieke symptomen helaas.

Via de huisarts aan de medicatie, gestart met paracetamol en diclofenac, later tramadol erbij en uiteindelijk overgestapt op de combi paracetamol, diclofenac en oxycodon.

Dit hele pallet aan medicatie haalde de scherpe randjes van de pijn weg, maar de vervelende zenuwpijn bleef. Dit was ook mentaal een flinke uitdaging.

“Na ongeveer 8 weken ‘aanmodderen’, vrijwel wekelijks contact met de huisarts en apotheek en fysiotherapie behandelingen had ik het gevoel ‘stil te staan’ en weinig vooruitgang te boeken.”

Ik ging daarom op onderzoek uit waardoor Google en Instagram de afgelopen weken mijn beste vriend geworden zijn. Al vrij snel kwam ik via via bij Studio Watts en specifiek bij Rik terecht. Toen heb ik het contactformulier op de website ingevuld en binnen 1 dag had ik al een reactie in mijn mail.

Vervolgens is er een kennismakingsafspraak gepland en binnen een week liep ik strompelend het terrein van Studio Watts op. Ik zag een (toch wel) indrukwekkende man met grote baard buiten staan: het was Rik. Ik vertelde mijn verhaal waarop Rik veel door vroeg. Hij vertelde o.a. over het menselijk lichaam en dat alles letterlijk met elkaar in verbinding staat. Waar ik eerst dacht: ‘ik moet alleen mijn rug en core versterken’, liet Rik me inzien dat er meer werk aan de winkel was ;). Het voelde goed en we maakten een afspraak voor een eerste trainingssessie.

Mixed feelings

In diezelfde week mocht ik weer op komen draven. Mixed feelings had ik. Het was voor een goed doel maar ik vond het enorm spannend. Angst voor pijn en angst om dingen te doen die nog meer schade geven. Het vertrouwen in mijn eigen lijf was ver te zoeken. Rik gaf voor de sessie aan dat het soms zeker pijn kon gaan doen, maar dat ik hem ook moest vertrouwen en mijn lijf moest vertrouwen, en vooral zelf moest vertellen wat ik voelde op dat moment of vlak erna.

Foamrollen

De training bestond met name uit het vertrouwd raken met foamrollen en luisteren naar mijn lijf. Ondertussen vertelde Rik over de invloed van stress, nachtrust, voeding en vochtinname en liet hij foto’s zien van de spiergroepen waar we aan werkten en hoe bepaalde spieren met elkaar in verbinding staan. Mega interessant. Ik deed onder toeziend oog van Rik bepaalde oefeningen (auw!), waarop Rik druk op bepaalde punten drukte (auw!). En langzaamaan kreeg ik iets meer vertrouwen in mijzelf en mijn lijf. Natuurlijk vond ik het enorm spannend en akelig om bepaalde oefeningen te doen en ik ging ook echt over mijn pijngrens heen, maar Rik gaf me vertrouwen dat ik het kon en dat het nodig was.

“Aan het einde van de eerste sessie was ik kapot, maar voelde me al anders en ik leek iets meer rechtop te staan.”

Aan het eind kreeg ik huiswerk mee: Foamrollen, foamrollen, foamrollen…), veel water drinken en bijhouden wat ik drink (minstens 3 liter per dag; say what?!) en veel (liefst groene) groenten eten (1-1,5kg per dag; say what?!), plus een goede visolie. Dit alles is goed voor het herstelproces.

Kortom, aan de bak dus volgende week.